Om projektet

Bakgrund

En process med att ta fram en gemensam digital miljö för förskola och skola i ett 1-20-årsperspektiv har påbörjats. Det här berör drygt 18 000 elever och 2500 anställda inom Växjö kommun. Bakgrunden till det här är dels utbildningsnämndens strategi i internbudgeten 2016 avseende digitalisering av skolan, dels att befintliga avtal för system för administrativa stödprocesser som barn- och elevregistrering löper ut. Syftet är i första hand att digitalisera skolan för att öka kvaliteten med eleven i fokus.
På uppdrag av förvaltningschefen genomfördes en behovsinventering för att ta fram förslag till behovsbild för en gemensam digital miljö i verksamheten.
Behovsinventeringen genomfördes i form av workshops ur ett 1-20-årsperspektiv med gymnasieelever, pedagoger och skolledare. Totalt 11 workshops med sammanlagt 110 deltagare och intervjuer med elever i för- och grundskola. Varje grundskola, gymnasieskola, särskola finns representerad med antingen skolledare eller pedagog i någon workshop. En webbaserad vårdnadshavarenkät genomfördes också i februari.
Resultatet av behovsanalysen finns i följande länk Behovsanalys (pdf)

 

Nuläge
Det har identifierats tre olika huvudområden ur behovsanalysen:

  1. Den lärande processen
  2. Den administrativa processen och
  3. IKT/IT (digitala enheter och infrastruktur)

En utvecklingsorganisation är tillsatt och den kommer att driva frågorna och ansvara för upphandling och införande av den digitala miljön.
Utvecklingsorganisationen består av:

  • Verksamhetsutvecklare Digitalisering – Fredrik Fröderberg, konsult Combitech
  • Processägare Lärande – Anna Prissberg, AV-Media
  • Processägare Administrativ – Karina Majcug, Växjö kommun
  • Projektledare IKT/IT – Peter Lantz, Växjö Kommun
  • Upphandlingsansvarig – Ellen Bringevik, Växjö Kommun
  • Lösningsarkitekt – Tomas Erlandsson, Växjö Kommun

Växjö kommun är nu mitt inne i en process för att upphandla systemstöd för den lärande processen utifrån de behov som kom fram i behovsanalysen.

Underlaget för upphandlingen är klart och annonsering för upphandlingen gick ut den 22 april, 2016. Samtidigt pågår en inventering av skolornas digitala verktyg som kommer ligga till grund för framtida strategier för en likvärdig och modern IT-miljö.

Tidplan
Utvecklingsorganisationen jobbar utifrån följande roadmap: (klicka för större bild)

Frågor?
Har du frågor kring digitalisering i förskola och skola – kontakta Stefan Lindskog, verksamhetsutvecklare.